Lui oog

Een lui oog, anders bekend als een amblyopie, is een verminderde gezichtsscherpte van een oog. Bij een amblyopie is er geen aantoonbare pathologie ( het oog is gezond ) en de gezichtsscherpte is niet te corrigeren met een bril.
Een amblyopie ontstaat in de vroege kinderjaren omdat in één oog het beeld wordt onderdrukt. Meestal is één van de ogen “lui” maar in een enkel geval kan het dubbelzijdig zijn. Amblyopie kan alleen met succes worden behandeld in de vroege kinderjaren.

Oorzaken van een amblyopie (lui oog):

Scheelzien ofwel strabismus genoemd. Bij scheelzien zijn beide ogen niet gericht op één punt. Het beeld van het afwijkend oog wordt in de hersenen uitgeschakeld om een dubbelbeeld te onderdrukken. Wanneer het oog niet meer wordt gebruikt, blijft de ontwikkeling van dat oog achter. Het oog wordt dan “lui”.
Brilsterkte afwijking. Het beeld dat in het oog wordt gevormd is onscherp doordat een brilafwijking onvoldoende of niet corrigeert. De hersenen schakelen het onscherp beeld uit waardoor een amblyopie ontstaat.
Oogziekten. Een ptosis ( hangend ooglid ). Hierdoor wordt het zicht van een oog belemmerd.
Troebeling van het hoornvlies, lens ( cataract ) of netvlies en glasvocht afwijkingen. Door de troebeling ontstaat een onscherp beeld waardoor dat oog “lui “wordt.
Combinaties van hierboven besproken kunnen ook voorkomen.

Voor meer informatie, zie: www.orthoptisten.info

behandeling10-kinderen-orthoptie-purmerend