Blog

De 20-20 regel: een mooie reminder voor gezonde kinderogen

Het veelvuldig gebruik van tablets en telefoon heeft een nadelig effect: steeds meer kinderen worden bijziend. Wij ontvangen veel kinderen in de praktijk en de landelijke cijfers liegen er niet om: 1 op de 2 kinderen heeft op 10 jarige leeftijd een bril nodig. Het Oogfonds komt nu met een goede reminder om kinderogen gezond… Lees meer »

Waarom de oogtest op school niet (altijd) voldoende is

Ik zit inmiddels langer dan 25 jaar in dit vak en heb vele kinderen voorbij zien komen in mijn spreekkamer. Vanuit mijn ervaring pleit ik daarom voor een goede controle van de ogen voor kleuters, ook al zijn er weinig aanwijzingen dat een kind niet goed ziet. Ik zie regelmatig kinderen met motorische- of leerachterstanden,… Lees meer »

Wat is een lui oog?

Wat is een lui oog? Een lui oog is een oog dat minder goed ziet. De functie en kwaliteit van het oog is dan minder dan het andere oog. Dit kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld scheelzien, een brilafwijking, een hangend ooglid of een combinatie van factoren. Een lui oog komt voornamelijk voor bij kinderen en… Lees meer »

Geen vuurwerk zonder vuurwerkbril!

Binnenkort is het weer oudjaarsavond. Een avond met rijke tradities, van oliebollen tot vuurwerk. Ik waardeer de prachtige kleuren in de lucht, maar hou ook elk jaar mijn hart vast. Relatief veel slachtoffers liggen op 1 januari in het ziekenhuis met oogletsel door het vuurwerk. Ik wil heel Purmerend en omstreken daarom stevig adviseren: gebruik… Lees meer »

Wat is fixatie disparatie?

Weer zo’n moeilijke term uit de orthoptie: wat is fixatie disparatie?  Ik probeer het simpel uit te leggen: Om iets goed te zien, moeten hersenen en ogen goed samenwerken. Als u naar iets kijkt, fixeren (kijken) beide ogen naar 1 punt. Als dit niet helemaal goed gaat (disparaat), kunnen de hersenen de signalen van beide… Lees meer »

Is een tablet slecht voor de ogen?

We kunnen er niet omheen: kinderen gebruiken veel ‘schermpjes’. Ze spelen op hun tablet of op de computer. Heel leuk en ook leerzaam. Maar bij zeer regelmatig gebruik is er een keerzijde: de ogen van jonge kinderen ontwikkelen zich niet goed. Ik zie dat ook in mijn praktijk: ik schrijf steeds meer kinderen een bril… Lees meer »