Leesproblemen

‘Een kind dat niet goed ziet, kan leesproblemen ontwikkelen. Het is belangrijk dat bij mensen met lees- en leerklachten wordt uitgesloten dat een brilafwijking en/of verminderde samenwerking tussen de ogen de klachten veroorzaken of versterken. ‘

Dyslexie

Woordblindheid of dyslexie is een diagnose die gesteld wordt bij een groep mensen met specifieke leer- en leesklachten. Dit wordt veroorzaakt door een specifieke afwijking in de hersenen. Woordblindheid of dyslexie kan niet worden behandeld door een orthoptist. Oogproblemen kunnen de leesklachten wel versterken. Het is daarom van belang om door een orthoptist te laten onderzoeken of de leesproblemen door de ogen worden veroorzaakt. Hierover geeft Yvonne regelmatig presentaties en zij is gespecialiseerd in dit onderwerp!

Oorzaken van leesproblemen kinderen

  • Brilafwijking, niet gecorrigeerd of onvoldoende gecorrigeerd.
  • Verminderde samenwerking tussen de ogen. Soms verloopt de samenwerking moeilijk en kost het veel inspanning van de ogen om ze “bij elkaar te houden “. Dit wordt een convergentie zwakte of convergentie-insufficiëntie genoemd.

Klachten door leesproblemen

  • Hoofdpijn dat ontstaat in de loop van de dag, na lang lezen of werken met een beeldscherm.
  • Wazig zien kan veroorzaakt worden doordat de ogen een onscherp beeld krijgen.
  • Dubbelzien, dit kan vele oorzaken hebben. Als bijvoorbeeld de ogen niet voldoende naar elkaar toedraaien, kan het beeld dichtbij dubbel worden.

Leesproblemen bij volwassenen vs kinderen

Leesklachten kunnen op verschillende leeftijden voorkomen en hebben verschillende oorzaken. Leesklachten bij een zeer jong kind kan een andere oorzaak hebben dan bij een ouder kind.
Over het algemeen komen de meeste leesklachten bij volwassenen voor vanaf 40 jaar. Het oog verliest zijn vermogen om op alle afstanden scherp te stellen. De lens wordt minder elastisch en kan niet meer zo goed boller of minder bol worden. Hiervoor is een leesbril nodig. Bij kinderen liggen de zaken wat complexer. Hier bestaat de mogelijkheid dat het kind door een ander probleem dan de ogen moeite heeft met lezen. Het gaat dan niet om het vermogen om scherp te stellen, maar om het vermogen te leren lezen. Dit is het geval bij woordblindheid of dyslexie.
Voor meer informatie, zie: www.orthoptisten.info