Geen vuurwerk zonder vuurwerkbril!

Binnenkort is het weer oudjaarsavond. Een avond met rijke tradities, van oliebollen tot vuurwerk. Ik waardeer de prachtige kleuren in de lucht, maar hou ook elk jaar mijn hart vast. Relatief veel slachtoffers liggen op 1 januari in het ziekenhuis met oogletsel door het vuurwerk. Ik wil heel Purmerend en omstreken daarom stevig adviseren: gebruik een vuurwerkbril! Onze ogen zijn veel te kostbaar om zo’n risico mee te lopen.

Cijfers vuurwerkslachtoffers ogen

Gemiddeld bezochten 200 personen in de afgelopen jaren de spoedeisende hulp tijdens oud en nieuw met oogletsel. Meer dan de helft van de slachtoffers is minderjarig en de helft van de slachtoffers stak zelf geen vuurwerk af, maar raakte toch gewond. Jaarlijks raken enkele mensen volledig blind…de impact op hun leven hoef ik u niet uit te leggen. Oogarts Tjeerd de Faber van het Oogziekenhuis in Rotterdam ziet met oud en nieuw de ernstige gevallen in Rotterdam binnenkomen. Hij is daarom stevig voorstander van een vuurwerkverbod voor particulieren.

Vuurwerkbril slachtoffers

Hoezo gek?

Een vuurwerkbril beschermt de ogen tegen vonken of vuurwerkresten. Leer kinderen al op jonge leeftijd deze brillen te gebruiken, dan vinden ze het later minder ‘gek’. Draagt u al een bril? U kunt een vuurwerkbril over uw eigen bril dragen. Deze bril sluit goed aan op het gezicht en is gemaakt van speciaal materiaal. Maak er met het gezin een feestje van, ik zie graag uw ‘vuurwerkbrilselfie’ tegemoet 😀

Pas ook op met sterretjes, ‘koud’ vuur bestaat immers niet. De temperatuur van een sterretje kan oplopen tot 1500 graden…

Wie stuurt mij zijn vuurwerkbrilselfie?

Vuurwerkbrillen in Purmerend

Deze brillen zijn overal tegen een relatief laag bedrag verkrijgbaar, ook in Purmerend bij de bekende vuurwerkadressen. Om het gebruik te stimuleren geef ik er een aantal weg via mijn Facebookpagina! Dan zie ik u graag volgend jaar gezond weer terug, vol goede voornemens!

Bron cijfers hier en hier