De 20-20 regel: een mooie reminder voor gezonde kinderogen

Het veelvuldig gebruik van tablets en telefoon heeft een nadelig effect: steeds meer kinderen worden bijziend. Wij ontvangen veel kinderen in de praktijk en de landelijke cijfers liegen er niet om: 1 op de 2 kinderen heeft op 10 jarige leeftijd een bril nodig. Het Oogfonds komt nu met een goede reminder om kinderogen gezond te houden: de 20-20-2 regel.

Even naar buiten kijken

Als kinderen vaak en langdurig dichtbij op een scherm kijken, groeien de ogen in verhouding te ver door. Hierdoor ontstaat bijziendheid: een kind kan veraf niet meer goed zien en heeft een bril nodig. Uit onderzoek van het Oogfonds blijkt dat 1 op de 2 kinderen bijziend wordt. Op latere leeftijd kan sterke bijziendheid (-6 of hoger), tot grotere problemen leiden. Denk aan slechtziendheid en zelfs blindheid. Door onze veranderde leefstijl komt dit steeds vaker voor. Het Oogfonds komt met een praktische reminder: 20-20-2. Na 20 minuten schermtijd, laat je je kind 20 seconden ver kijken. Dat kan spelenderwijs: zoeken naar vogels in de bomen of even voetballen. Daarnaast is het belangrijk dat een kind 2 uur per dag buiten is, inclusief de pauzes en wandelingen naar school. Zo houden we ogen gezond. Deze regel geldt voor kinderen en jongvolwassenen tot 20 jaar.

Het Oogfonds voert campagne met deze regel en wij juichen dat van harte toe. Voorlichting en onderzoek zijn hard nodig om de kinderen van nu ook later een helder zicht te geven. In onderstaande video’s krijg je meer informatie en op de site van het Oogfonds is meer materiaal te bestellen: