Waarom de oogtest op school niet (altijd) voldoende is

Ik zit inmiddels langer dan 25 jaar in dit vak en heb vele kinderen voorbij zien komen in mijn spreekkamer. Vanuit mijn ervaring pleit ik daarom voor een goede controle van de ogen voor kleuters, ook al zijn er weinig aanwijzingen dat een kind niet goed ziet. Ik zie regelmatig kinderen met motorische- of leerachterstanden, die bij een eerdere controle niet hadden hoeven ontstaan…

Oogtest kleuters

Kleuters staan aan het begin van hun schoolcarrière. Zij leren in snel tempo nieuwe woorden, letters en in deze vroege periode maakt ook hun motorische ontwikkeling grote sprongen. Als een kind van dichtbij niet goed kan zien, worden bijvoorbeeld tekenen, lezen of een balspel onnodig lastig. Het kind verliest de interesse hierin en de ontwikkeling blijft achter. De oorzaak wordt nu door ouders en leerkrachten niet opgemerkt en dat snap ik. Een kind geeft immers niet aan dat het niet goed kan zien, omdat de afwijkingen vaak klein zijn. Zonde!

leesproblemen-kinderen-orthoptie-purmerend

GGD controle ogen: alleen veraf!

Natuurlijk worden de ogen op school gecontroleerd door de GGD. Deze controle is echter vooral gericht op vertesterkte, dus of een kind goed op afstand kan zien. Als een kind echter van dichtbij niet goed kan zien, valt dat bij deze controle niet op, terwijl hier wel de problemen ontstaan.

Wanneer controleren?

Ik geef ouders altijd mee om extra alert te zijn als een kind vaak moe is, hoofdpijn heeft, vaak wrijft in de ogen, weinig geconcentreerd is, heel druk is of juist traag ontwikkeld. Een oogcontrole kost weinig tijd en kan grote problemen voorkomen. Ook is het fijn als een oogprobleem uitgesloten wordt, zodat men gericht op zoek kan naar andere oorzaken als er toch iets aan de hand lijkt te zijn.

Het mooiste van mijn vak blijft na al die jaren de reactie van kinderen als zij wel een oogprobleem blijken te hebben. Ineens kunnen zij wel taken afmaken of rustig een puzzel maken. Sommigen zetten zelfs in bed hun bril liever niet meer af 🙂

Twijfelt u aan het zicht van uw kind? Neem dan even contact op, in mijn praktijk hebben we binnen een week het antwoord!