Wat is fixatie disparatie?

Weer zo’n moeilijke term uit de orthoptie: wat is fixatie disparatie?  Ik probeer het simpel uit te leggen: Om iets goed te zien, moeten hersenen en ogen goed samenwerken. Als u naar iets kijkt, fixeren (kijken) beide ogen naar 1 punt. Als dit niet helemaal goed gaat (disparaat), kunnen de hersenen de signalen van beide ogen het beeld niet goed verwerken tot één beeld. Dat heeft een onrustig beeld tot gevolg. Mensen met een afwijkende fixatie disparatie zien vaak dubbel. Met visuele oefeningen zijn verbeteringen goed mogelijk!

Dubbelzien heeft natuurlijk grote impact op het dagelijks leven. Bijvoorbeeld schrijven op school, auto- of brommer rijden of (bal)sporten worden een grote uitdaging. Jonge kinderen die beginnen met lezen blijven achter als zij een afwijkende fixatie disparatie hebben, soms worden zij zelfs ten onrechte ‘verdacht’ van dyslexie. Op middelbare scholen wordt gediscussieerd of leerlingen met een afwijkende fixatie disparatie bijvoorbeeld langere examentijd mogen krijgen.

Oefeningen voor fixatie disparatie

Voor een goede diagnose is een test van groot belang. Dit kan een orthoptist voor u doen. Bij een beperkt vermogen brengt een bril hierbij niet de oplossing, maar er zijn visuele (spier- )oefeningen waar  we goede resultaten mee halen:

screenshot my eye gym app fixatie disparatie

App My eye gym

Vooral mijn jonge patiënten zijn fan van deze oefening, niet zo verwonderlijk 🙂 In de app zijn diverse afbeeldingen beschikbaar om de ogen en hersenen te trainen. U krijgt een reminder om de oefeningen met regelmaat uit te voeren en door de vorm wordt oefenen zo gewoon LEUK. Een echte aanrader! U kunt de app hier downloaden voor de iPhone.

Stippenlat

Met een papier met latten voor uw neus doet u verschillende oefeningen om de ogen te laten fixeren op 1 punt. Door dit gedurende een langere periode te doen kan een verbetering optreden. Download hier een document met verschillende oogoefeningen!

Prismaflippers

Ook met prismaflippers  doet u herhaaldelijk oogspieroefeningen. De prismaflippers leent u vaak van de orthoptist, ook ik gebruik deze in de praktijk.

Slechts een klein deel van de patiënten met een afwijkende fixatie disparatie heeft uiteindelijk een operatie in een ziekenhuis nodig, de anderen kunnen we op een andere manier helpen.Wilt u zeker weten of u of uw kind last heeft van een afwijkende fixatie disparatie? Neem dan even contact met mij op!